Vänern Löjrom


Löjrom: denna goda och lyxiga råvara som de flesta har smakat på och förknippar med lyx. Oftast när man pratar löjrom brukar man tala om Kalixlöjrom, som sägs vara den bästa och lyxigaste varianten. Men där måste jag säga att det är fel! Jag tycker att Vänernlöjromen är så mycket bättre; den smakar mer och släpper mindre vätska.

Löjrom får man från fisken siklöja, som fiskas och tas om hand på hösten runt september–oktober. Mycket av den Vänernlöjrom jag gillar att jobba med kommer från Spiken, ett litet fiskeläge nära Läckö. Denna lilla fiskeby står för en stor del av Vänernlöjromen.

Har du chansen att någon gång få vara med och ta fram löjrom så måste du ta den. Det är en häftig upplevelse som får en att uppskatta denna råvara ännu mer. Nästa gång du ska äta löjrom, våga testa Vänernlöjromen – det kommer du inte att ångra.