Filosofi


Alla kockar har en egen filosofi. Så även jag.

En filosofi är inget som man bara får utan det är något som måste växa fram och förändras för att sedan mogna efter många år vid spisen. När man börjar sin bana som kock har man ett sätt att tänka på och som man gillar att arbeta efter. Men under årens lopp kommer detta att ändra på sig och ta ny form, för filosofin är alltid levande. Efter några år får man en grund att stå på som är präglad av tidigare kollegor, före detta arbetsplatser eller bara sköna personer som inspirerar en.

Jag kan säga att efter nästan femton år i denna underbara bransch har jag en egen filosofi att följa. Här tänkte jag förklara den och de grundpelare jag bygger min matlagning på.

Ha roligt

Har man inte roligt och trivs med att laga mat så kommer det att synas. Nu menar jag inte att man ska skratta hela tiden, för det gör inte jag heller, utan att man ska gilla det man gör. Trivas med att gå upp tidigt på morgonen, åka till jobbet och laga mat hela dagen till sent in på natten. Känna ivern när man testar någon ny rätt eller hittar en ny produkt. Hungra efter mer och mer, och aldrig få nog av att laga mat. Känna glädje i hela kroppen både när man utför sitt arbete och när man pratar med andra om det. Inte kunna vara ledig för länge utan att det börjar klia i fingrarna och kroppen för att man vill börja jobba igen.

Var nyfiken

Att vara nyfiken på nya arbetssätt, på nya produkter och på att våga testa dem. När nyfikenheten dör så försvinner en del av glädjen och lusten i att utveckla sig. Som kock i dagens bransch måste man våga testa nya produkter, tillagningsmetoder, råvaror och smaker – annars kommer man att stanna upp och inte utvecklas. Man måste alltid tänka: ”Kan jag göra detta bättre eller kanske snabbare och hur gör jag det i så fall?”. Man vet aldrig när och var man springer på något nytt som kan ta en till nya höjder i sin matlagning.

Våga testa

Man måste våga testa, för vågar man inte testa kan man inte lära sig något nytt. Det värsta som kan hända när man testar något är att resultatet inte blir bra och då har man ett enkelt val: vara tråkig och ge upp och säga att det inte går, eller analysera vad det var som gick fel och testa igen och igen tills det blir så bra som man vill.

Detta är mina tre grundpelare som jag har arbetat fram. Frågar man en annan kock kommer han säkert att säga tre andra beroende på var han har jobbat och vilka han har träffat i sin karriär.

Och nu till min nuvarande filosofi! Jag tror inte att den kommer att ändra sig så mycket men det vet man aldrig.

”Jag lagar ärlig och enkel mat.”

Med ärlig menar jag att jag inte gillar att använda halvfabrikat eller massa kemiska smaker och färger. Det som jag skriver på mina menyer är det som ska vara där. Jag använder råvarorna när de är i säsong och gillar att köpa mina råvaror från lokala småproducenter som man kan prata och diskutera med så att det känns äkta och ärligt.

Med enkel menar jag inte på något sätt att min mat är tråkig eller lätt, utan bara det att jag inte använder något på tallriken som inte hör till rätten. Jag lägger inte på en stor boll med örter för att det ser snyggt ut. Allt som ligger på tallriken ska vara där för att det tillför något.